4.4 C
București
luni, martie 4, 2024
4.4 C
București
luni, martie 4, 2024

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăAlte ŞtiriYair Netanyahu atacă dur "elita globală" şi controlul "stângii radicale" asupra presei...

Yair Netanyahu atacă dur „elita globală” şi controlul „stângii radicale” asupra presei israeliene. Și Soros este vizat de critica fiului premierului israelian Bibi Netanyahu

-

DISTRIBUIE:

Yair Netanyahu a ținut un discurs la o universitate considerată apropiată de premierul ungar. Acesta a afirmat că actuala campanie anti-Soros a lui Viktor Orban nu este antisemită. Aşa cum a afirmat directorul politic al lui Orban: „Cine controlează mass-media controlează mentalitatea acelei ţări şi, prin aceasta, ţara însăşi”, prezintă Epoch Times România.

Mass-media israeliană este controlată de elemente de stânga radicale deconectate de la curentul politic principal, a declarat săptămâna trecută fiul premierului Benjamin Netanyahu, Yair, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Budapesta, la un colegiu considerat apropiat de partidul Fidesz al premierului ungar Viktor Orban, relatează Haaretz.

„Cortina s-a ridicat şi toată lumea ştie deja ce se întâmplă aici”, a declarat tânărul Netanyahu în faţa unor personalităţi conservatoare din mass-media şi academicieni ce au participat la conferinţa de trei zile de la Mathias Corvinus Collegium, cu tema „Viitorul publicaţiilor”.

Proliferarea platformelor online a făcut mai dificilă îndoctrinarea oamenilor şi mai uşoară identificarea propagandei, a afirmat el, potrivit presei maghiare, descriind ceea ce al a numit o „democratizare” a mass-mediei. El a continuat să explice că o mare parte din mass-media din Israel este dominată de stânga radicală, care reprezintă mai puţin de 10% din electorat.

Joia trecută, la un alt eveniment, Netanyahu a criticat „elita globală” şi a declarat că „Sorosizarea” (referindu-se la campania în curs de desfăşurare a Guvernului lui Viktor Orban împotriva miliardarului George Soros) nu este antisemitism, din cauza daunelor grave pe care Soros le-a provocat „singurului stat evreu”, prin finanţarea a ceea ce el a numit ONG-uri antievreieşti, antisioniste şi pro-palestiniene, care distrug societatea israeliană din interior.

Netanyahu a reiterat afirmaţia sa privind „dominaţia stângii” în mass-media din lumea occidentală, „în special în Israel”, demonizarea conservatorilor de către aceasta şi a reproşat faptul că ideile de stânga „cele mai radicale, cele mai nebuneşti” (inclusiv aceea că ţările nu au nevoie de frontiere) devin mainstream, în timp ce ideile susţinute de majoritate sunt respinse ca fiind extremiste. El a concluzionat că doar „dreapta reprezintă adevărata democraţie”.

Descris de critici ca fiind un trol pe internet, Yair Netanyahu este cunoscut pentru retorica sa incendiară. El a fost amendat recent cu 400.000 de shekeli (117.000 USD) pentru că a calomniat un jurnalist de la site-ul de ştiri Walla şi a cerut ca procurorii şi poliţiştii care l-au anchetat pe tatăl său să fie judecaţi pentru trădare – forţându-l pe prim-ministru să respingă comentariile sale.

Postările sale pe reţelele de socializare au stârnit controverse în repetate rânduri, precum atunci când a postat pe pagina sa de Facebook o imagine plină de elemente antisemite, părând să sugereze că în spatele problemelor juridice tot mai mari ale familiei sale se află o conspiraţie susţinută de Soros.

Ambasada israeliană a promovat vizita lui Yair Netanyahu, scriind pe Twitter în limba maghiară că „gazda Podcastului The Yair Netanyahu Show a venit în Ungaria la invitaţia @MCC_Budapest” şi s-a întâlnit cu ambasadorul Yacov Handelsman.

Mathias Corvinus Collegium (MCC) a fost ales de guvernul Orban pentru a fi un forum-cheie pentru formarea unei noi elite conservatoare, atât în Ungaria, cât şi în străinătate. Academicianul maghiar Andrea Peto descrie MCC, acum mai bogat decât Universitatea Oxford, ca fiind un centru internaţional cheie pentru „transferul de cunoştinţe iliberale”.

În 2020 şi 2021, parlamentul ungar – controlat de partidul Fidesz al lui Orban – a adoptat o legislaţie prin care a transferat controlul mai multor universităţi şi alte instituţii publice către fundaţii conduse de persoane apropiate partidului.

Deşi Mathias Corvinus Collegium nu este o universitate publică, a primit peste un miliard de euro – un procent din produsul intern brut al Ungariei – în numerar, acţiuni şi proprietăţi imobiliare.

Preşedintele consiliului de administraţie al MCC este Balázs Orban, care este directorul politic al lui Viktor Orban (cei doi nu sunt rude).

Ungaria a fost criticată la nivel internaţional pentru eforturile de a reduce independenţa presei şi a instanţelor.

Luând cuvântul la conferinţă, Balázs Orban a susţinut că guvernele occidentale controlează 70-80% din mass-media din ţările lor, așadar Budapesta este criticată pe nedrept pentru că face acelaşi lucru.

„Oricine controlează mass-media controlează mentalitatea acelei ţări şi, prin aceasta, ţara însăşi”, a afirmat el, criticând modul în care presa occidentală este „roaba anumitor ideologii”, cum ar fi „wokeness”, bazată pe „neomarxism”.

Budapesta pare să fie dornică să construiască legături cu dreapta israeliană, care promovează o revizuire radicală a sistemului judiciar pe care mulţi israelieni o văd ca pe un efort de a crea o „democraţie iliberală” în stil maghiar.

În urma întâlnirii recente cu Amiad Cohen, directorul general al ONG-ului conservator Tikvah Fund Israel, Balázs Orban a postat pe Twitter:

„Unul dintre motivele vizitei domnului Cohen în Ungaria este acela de a cunoaşte activitatea @MCC_Budapest. Aşteptăm cu nerăbdare o cooperare productivă cu Tikvah Fund Israel, bazată pe idealurile noastre comune”.

Un alt israelian care are legături strânse cu MCC este Dr. Gadi Taub, un comentator politic de dreapta care a fost invitat la colegiu în decembrie. El a participat la un podcast al MCC şi a ţinut o prelegere pentru publicul larg intitulată „Cum a devenit Curtea Supremă israeliană un uber-guvern”.

După ce Taub, care a scris ocazional articole de opinie în ziarul Haaretz, a primit miercurea trecută o scrisoare prin care a fost anunţat că rubrica sa este suspendată, ministrul israelian al comunicaţiilor, Shlomo Karhi, a ameninţat că va opri finanţarea guvernamentală pentru publicitatea în acest ziar – declarând că prin concedierea lui Taub s-a oferit un „impuls poziţiei mele potrivit căreia este necesară o reformă cuprinzătoare pe piaţa media”.

„Vom acţiona pentru a opri finanţarea guvernamentală prin reclame în această abominaţie bolşevică”, a scris Karhi pe Twitter, referindu-se la Haaretz.

Două motive au fost invocate pentru ca Haaretz să taie legăturile cu Taub – nevoia ziarului de a se proteja de reformele judiciare propuse de guvernul condus de Netanyahu, pe care Taub le susţine, şi legăturile sale cu MCC.

În ceea ce priveşte MCC, în scrisoare se spune: „Este dificil pentru noi să acceptăm ca cineva care este de acord să facă parte dintr-o astfel de instituţie, care laudă toate valorile pe care noi le considerăm periculoase şi care ameninţă democraţia să primească un rol la Haaretz, care duce o luptă deschisă împotriva acestor poziţii”, a explicat Haaretz, în scrisoarea sa către Taub.

De la revenirea la putere, aliaţii premierului Benjamin Netanyahu au luat deja măsuri pentru a pune presiune asupra presei independente din Israel.

Karhi şi-a anunţat deja intenţia de a închide radiodifuzorul naţional Kan şi de a închide cea de-a doua autoritate pentru televiziune şi radio, precum şi Consiliul de difuzare prin cablu şi satelit, şi de a înfiinţa un nou organism de monitorizare pentru canalele comerciale.

Între timp, deputatul Likud Boaz Bismuth, care a lucrat anterior ca redactor-şef la tabloidul liber pro-Netanyahu Israel Hayom, a depus un proiect de lege care vizează interzicerea publicării unei înregistrări care include informaţii „sensibile” sau „personale”.

O astfel de lege ar fi împiedicat publicarea unei înregistrări recente în care ministrul de Finanţe, Bezalel Smotrich, îl numeşte pe prim-ministru drept un „fiu mincinos al unui alt mincinos” şi, potrivit criticilor, ar avea un efect de intimidare asupra capacităţii presei de a se angaja în jurnalismul de investigaţie, nu în ultimul rând a celor aflaţi în poziţii de putere.

sursă: epochtimes-romania.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

Hellvig: În trecut tv-ul făcea din politicieni vedete, azi vedetele devin...

Fostul șef al SRI desființează candidații-șampon și oamenii noi cu truse de machiaj Eduard Hellvig a scris pe reţaua X că, în România, ca peste...

Constelația europeană – scurtă analiză a europarlamentarilor români

Autor: Alin Stanciu Pe 27 Mai 2019 eram în Aeroportul Otopeni, pregătit să mă îmbarac pt zborul București - Copenhaga. Eram foarte obosit dar mulțumit....

Rezumatul discursului lui Putin în fața Adunării Generale a Rusiei

Președintele Vladimir Putin s-a adresat Adunării Federale a Rusiei. După ce a analizat modul în care Rusia a răspuns la provocările recente, Putin a declarat...

Venerabilul Dinu Săraru a plecat la Orientul Etern

Autor: Marius Ghilezan Scriitorul Dinu Săraru și-a încheiat socotolile cu viața și a plecat către Marele Orient, la vârsta de 92 de ani. S-a născut...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
64,800CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img